Nora

Nora Stingu

Nora Stingu

Nascută pe 29 iunie 1984, Reșița.

Din 2008 Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România

2005/2010 Licentă si Master in Pictură la Universitatea Națională de Arte din Bucuresti; profesor Cătălin Bălescu

2008/2010 Bursieră a Fundației Sever Frențiu

aprilie/octombrie 2013 – Coordonator Metropolis Art Collection, in cadrul incintei Metropolis Center, Bucuresti.

EXPOZITII:

2012 mai – “N IN METRO”, Metropolis Center, București;
2010 sep. – “Dependență”, Moxa, București;
2010 nov. – “12 Dintre Ăștia”, Galeria Orizont, București;
2010 iulie – “Secvențe”, Galeria Căminul Artei, București;
2010 iulie – Galeria Atelier 35, București;
2010 mai – “Pictura București”, Galeria Universității de Vest, Timișoara;
2008 iulie – Institutul Italian de Cultură, București;
2008 martie – “Câinele Andaluz”, TNB Galeria Artis, București;
2008 oct. – “Fără titlu”, Galeria Căminul Artei, București;

Cursuri/Training-uri:

  • 2011 mai – Participarea la seminariile Scolii de Creativitate si Creatie Publicitara CREATIVITY BLUEPRINTS editia a 3-a
  • 2009 martie – WORKSHOP pictura-fotografie sustinut de Tudor Mitroi, profesor de Pictura si Teoria Artei la Boise State University, S.U.A.

INTERVIU

Cum ai descoperit darul picturii?

Talentul a iesit la iveala in momentul cand desenul a devenit pionul principal in mintea copilului de 5-6 ani, iar mersul la gradinita si orice alta activitate au insemnat distragerea de la acest lucru.

Care a fost primul tablou pictat si cum l-ai gandit? Ce te-a impresionat atunci?

La 13 ani am pus pentru intaia oara mana pe o pensula, facand cunostinta cu arta culorii. Pot spune ca adevarata pictura a inceput cu proiectul DEPENDENTA, cand lucrarile mele s-au detasat definitiv de conventionalismul temelor de atelier, si au dobandit, realmente, personalitate. Prima lucrare autentica MARIONETE exprima interesul meu pentru forma clara, nascuta din starile pe care exteriorul mi le transmitea.

Marionete

Marionete

DEPENDENTA a pornit din dorinta de a da forma trairilor interioare, imaginand un univers bizar cu personaje supuse unor continue deformari. Figuratiile rezultate indeplineau rolul de marionete, hranite cu energia negativa primita din realitatea exterioara.

Deformarea apare odata cu refuzul de a mai crede in vindecarea sinelui si in acceptarea resemnarii. In unele cazuri capul lipseste sau preia aspect sferic, simbolizand blocajul gandirii in lipsa propriei mentalitati.

Am insistat pe o redare cat mai ferma a desenului si a constructiei pentru a evidentia staticitatea caracterelor.

Pe masura ce avansa proiectul, am asociat aceasta dependenta cu relatia mama-copil. Copilul in preajma mamei devine un accesoriu, o greutate, ea trebuie sa-l transporte, sa-l protejeze. Povara da nastere obisnuintei si, totodata, pasivitatii.

Un rol la fel de important ca forma insasi, il joaca spatiul, el reprezinta neantul sau furnizorul de energie. Cu cat energia este mai putin vizibila, cu atat forma se infatiseaza masiva si mai greu deplasabila, iar gesturile personajelor prezinta moliciunea unui organism fara vitalitate.

Ce curent te defineste?

Gasesc un punct comun cu ludicul, bizarul, libertatea imaginatiei a artei suprarealiste.

Impartaseste pe scurt povestea ultimului tablou pictat…

Ultimul tablou pictat este si primul din seria NAUFRAGII, serie ce va fi dezvoltata concomitent cu lucrarile care abordeaza subiectul ACCIDENTE.

Naufragiu

Naufragiu

Daca in trecut optam pentru o reprezentare liniara, astazi vreau diversitate, sa ma aventurez in necunoscut . Lucrul propriu-zis la o panza variaza in functie de stare, de cautari.

Ce este diferit ca stil si abordare in cazul tau, fata de alti pictori romani si internationali?

Autenticitatea imaginii, indrazneala de-a nu urma “turma”.

Ceea ce imi defineste astazi pictura, se datoreaza acelui copil incapatanat care la cea mai mica nemultumire de linie, expresie isi rupea toate caietele de desen, schitele pentru a o lua de la capat cu limpezimea gandului unei mai bune incercari… Am ramas cu aceeasi atitudine, dar ceva mai temperata.

Vezi cele mai recente lucrari Nora Stingu, click aici…